Jak prawidłowo parzyć herbaty ziołowe?

Jak prawidłowo parzyć herbaty ziołowe?

Picie ziołowych herbat może być kojarzone z babcinymi poradami. Chyba każdy słyszał o tym, że na ból brzucha należy wypić napar z mięty, a na uspokojenie melisę. W ciągu ostatnich dziesięcioleci popularność ziołolecznictwa spadła. Jednak dziś, w dobie chorób cywilizacyjnych i nadmiernego spożywania syntetycznych substancji, herbaty ziołowe wracają do łask. Lista roślin, które pomagają poradzić sobie z różnego rodzaju problemami zdrowotnymi jest bardzo długa. Aby dobrze działały wymagają zarówno spożywania w określony sposób, jak i odpowiedniego przygotowania.

Jak parzyć zioła żeby działały?

Herbaty ziołowej nie wystarczy zalać gorącą wodą. Konieczne jest dostosowanie temperatury i odpowiedni czas parzenia pod przykryciem. Większość ziół zalewa się wrzątkiem. Należy jednak uważać, aby woda nie została przegotowana. Najbardziej polecanym sposobem jest zatrzymanie gotowania się wody na chwilę przed wrzeniem i odczekanie kilku sekund, aż przestanie buzować. Wtedy można zalać przygotowaną wcześniej saszetkę lub czubatą łyżeczkę ziół. Każda ziołowa herbata wymaga parzenia jej pod przykryciem. Czas parzenia różni się jednak w zależności od rodzaju roślin. Niektóre, takie jak morwę białą wystarczy parzyć przez 5 minut. Większość jednak wymaga ok. 7 – 8 minut parzenia. Zaliczają się do nich m. in. mięta, rumianek, melisa, lipa, czy szałwia. Dlaczego konieczne jest przykrycie naczynia? Ogranicza to utratę lotnych substancji eterycznych, które zazwyczaj wpływają na lecznicze działanie herbatki. Po zaparzeniu należy odcedzić ciecz od stałych części roślin. Taki napój jest gotowy do spożycia.

Co z cukrem i cytryną?

Nie zaleca się słodzenia ziół za pomocą cukru. Wpływa on niekorzystnie na działanie naparu. Wiele herbat można dosładzać miodem. Jednak nie powinno się czynić tego w przypadku roślin o naturalnie gorzkim smaku. Nawet naturalny słodzik może zniwelować ich lecznicze właściwości. Z kolei pod wpływem kontaktu liści z kwasem cytrynowym może dojść do wydzielenia się szkodliwych substancji chemicznych. Dlatego wszystkie dodatki zaleca się umieszczać dopiero w gotowym, przecedzonym naparze. Dotyczy to cytrusów, soków, owoców, mleka i przypraw. Szczególne postępowanie należy zastosować przy dodawaniu do herbaty miodu. W tym celu konieczne jest odczekanie, aż temperatura naparu spadnie do 40 stopni.

Przy zachowaniu odpowiednich zasad parzenia i spożywania, ziołowe herbaty mogą mieć bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Warto zwrócić uwagę na źródło ich pochodzenia i certyfikaty gwarantujące brak chemicznych oprysków.

Dowiedz się Więcej

Posts created 56

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Related Posts

Begin typing your search term above and press enter to search. Press ESC to cancel.

Back To Top